Ayia Napa – naturist

Ayia Napa har noen av Middelhavets beste strender, dessverre er naturisme ikke særlig utbredt, kanskje på grunn av det forholdsvis unge publikummet som besøker byen. Ayia Napa er nemlig kjent for å ha ett av Europas beste natteliv og det er byens Klostertorv som er sentrum for utskeielsene, her er spekket med bar og både stemningen og lydnivået er høyt. Selv om vi ikke føler oss gamle var stemningen likevel like ungdommelig nok, lang de fleste var mellem 18 og 25 år. Byen er til gjengjeld temmelig trist om dagen, her er virkelig et sted som først våkner henad kvelden. Ayia Napa er en riktig turistby med alle fornøyelser innenfor rekkevidde, her er det gode restauranter, prøv f.eks. Meze som minner om den spanske tapaen, en masse småretter som serveres samtidig. Til de som ikke er til lokal mat finnes det både kinesiske, italienske og til og med danske restauranter i byen.

Disse strendene har vi besøkt:

Grecian Bay
Denne strand er byens hodestrand, en utmerket strand med kafeer og leie av solstoler og parasoller. Her er som regel rett mange mennesker og absolutt ingen naturisme.

Nissi Beach
Et par KM utenfor byen finner man noen av Europas beste strender. Først og fremst Nissi Beach, et lekkert, men etter hvert også overfylte sted. Her er fin sand og krystallklart lavt vann. Vi fant ut av at det er her man tar hen hvis man vil sees og store klynger av unge spotter ut hverandre litt av et sirkus.. Man kan få forfriskninger på strandbaren og prøve vannsport som jetski og bananbåter hos utleierne langs stranden. Husk snorkleutstyret, langs klippene er det flott fisker! Denne strand er klar favorittstedet vårt, man skal nesten til tropene for å finne flottere strender, dessverre var det ikke noe nakenbading her, men hvis man er den friske typen kan man vel ligge i solen uten truser, det prøvede jeg uten problemer.

Sandy Bay,
Nissi Beach henger sammen med Sandy Bay, her er de besøkendene som regel noe eldre. Men også her er det lekker lavvannet sandstrand og litt mer plass. Solstoler og parasoller leies ut. Heller ingen naturisme her.

Macronissos Beach
Vest for Nissi Beach kommer Macronissis Beach hvor det er litt flere bølger, men absolutt en god strand og et godt alternativ hvis Nissi Beach blir for trang! Her er det leie av solstoler og parasoller og det er gode forpleiningsmuligheter i form av mat og drikker som kan bli kjøpt i de små strandbara. Nakenbading så vi ikke noe til til gjengjeld en del toppløse.

Cape Greco
Vi fant likevel et sted å bade naken, vi gikk øst for Ayia Napa langs kysten. Her er mange klipper med grotter og små strandavsnitt i det området som visstnok heter Cape Greco. Det er ikke et optimalt sted, men vi var likevel flere som fant vei dit. Utfluktsbåtene fra havnen i Ayia Napa legger forbi også veien så man er absolutt ikke bare. Det er langtfra et barnevennlig sted, et svensk par som vi møtte på hotellet hadde vanskelig ved å styre klappvognen i det klippefylde terrenget. Dit kommer at man skal huske badeskoene, klipperne kan være temmelig skarpe. Til gjengjeld er det et supert sted å snorkle, vannet er krystallklart og det er masser å se på under overflaten.

Fig. Tree Bay
Et annet alternativ er byen Fig Tree Bay det ligger nord for Ayia Napa. Her er det heller ikke normalt med naturisme, men sammen med våre svenske venner fant vi en flekk hvor vi ikke sjenerte noen. Faktisk smittet trangen vår til å solbade naken, nesten alle ca. 25 som lå på den liten stranden var nakne hen på ettermiddagen. Også her er vannet krystallklart og klientellet er mer familievennlig og det er litt mer plass enn på Ayia Napas strender.

For like å oppsummere kan man si at Ayia Napa er et fint til en badeferie, men glem alt om naturisme her. Nakenbading fantes bare sporadisk og vi hadde ikke inntrykk av at det var noe som ville bli en tradisjon de første parene år.

TRANSPORT
Man kan gå til det meste i Ayia Napa, men vil man besøke noen av de lekre strendene utenfor byen kan man ta en taxi. Lokalbusser finnes også, de kjører til Larnaca (ca. 5 ganger om dagen, prisen er 5 pund for en tur-retur-billett), Protaras (ca. 8 ganger om dagen, prisen er ca. 0.70 pund for en tur-retur-billett) og Nicosia (daglig klokken 8.00 fra Ayia Napa, prisen er ca. 7 pund for en tur-retur-billett).

KYPROS’ SEVÆRDIGHEDER
Øya har flere utmerket severdigheter, historisk sett er det kanskje den forlatte byen Famagusta som er mest interessant. Den ligger i den FN-kontrollert sone mellom den greskkypriotiske delen og det tyrkisk kontrollerte Nordcypern. I hovedstaden Limassol kan man se grensen temmelig tydelig. Kypros er svært fjellrik, i Troodos fjellene finnes pen og svært frodig natur. Den beste shoppingen fås i Larnaca, sydkystens største by. Det er ca. en times kjøring fra Ayia Napa til Larnaca.

KYPROS’ HISTORIE
Allerede år 7000 f.kr. har det vært beboelser på Kypros, primært på nord- og sydkysten. Omkring år 1400 f.kr. kommer grekerne til øya og snart tar befolkningen båe språk, kultur og religion til seg.

Fra år 700 f.kr. og nesten 700 år fram hersker både assyrerne, perserne og egypterne på Kypros. Den store krigshelten Alexander den Store legger forbi også veien. Øya blir en del av det romerske imperiet i år 58 f.kr.

I 1191 okkupant Richard Løvehjerte øya og blir senere solgt til tempelridderne og det er i disse årene at Kypros får katolisismen som offisiell religion.

I 1481 kommer Venetianerne til øya, men det er osmanerene som får størst innflytelse på Kypros i denne perioden. Det store riket invaderer øya i 1571 og gjør islam til den offisielle religionen.

Da osmanene taper sammen 1. verdenskrig med Tyskland overtar England kontrollen med Kypros som deretter blir britisk kronkoloni. I 1955 bryter et opprør mot kolonimakten ut og engelskmennene føler seg nødsaget til å love øyboerne uavhengighet.

I 1963 vil regjeringen lage endringer i landets forfatning, det får tyrkerne til å true med en invasjon. Senere, i 1974, lager den greske militærjuntaen et kupp og det får Tyrkia til å invadere den nordlige delen av Kypros. FN gikk inn i konflikten, men noen forhandlingsløsning er enda ikke funnet. Det nordlige Kypros har utropt seg selv som en selvstendig stat, men det er bare Tyrkia som anerkjenner landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.