Antalya er den vestlige middelhavskysten sentrum. Ca. en million mennesker mener man som bor i byen med forsteder, og det gjør Antalya til Tyrkias 6. største by. Trafikken er stedene sine voldsom og kaotisk men også med til å gi følelsen av storby. Her er det gode muligheter for å snuse til den tyrkiske hverdagen, byen har riktignok etablert seg som turistby for lenge siden, men hvis man like ser bort fra Antalyas største atrraktioner, så drukner turistene i mengden, det er ikke her man møter naboen sin. Byen har mye å by på, her er god shopping, kultur, strand og natur.
Kaleiçi: Det mest spennende ved Antalya er så avgjort den gamle bydelen Kaleiçi med den hyggelige havnen. Området er fra Selsjukkernes tid mens mange av de gamle restaurert husene stammer fra Osmannsk tid. De smale smug med lokalt byliv gir Kaleiçi en sjarmerende stemning. Det kan absolutt bli anbefalt å kjøpe et kort over den gamle bydelen, de kronglete gatene gjør det vanskelig å orientere seg. Kortet vil også være en god hjelp til å finne de attraksjonene som er i området. F.eks. den knekte minareten, Kesik Minare, som har hatt en omskiftelig tilværelse. Det var opprinnelig et romersk tempel, bygget i det 2. århundredet, men ble senere laget om til kirke av bysantinerne i 6. århundrede. Inntil 1896, hvor bygningene ble ødelagt av en brann fungerte stedet som moske. I dag er det slik bare ruiner tilbake og det er ikke adgang til området, men utenfra har man et fint overblikk. Kaleiçi har i sin tid vært beskyttet av en bymur, men den er stort sett vekk, her og det sees likevel tårn som har utgjort en del av byens forsvar. Den gamle byporten, Hadrian-porten fra år 130, står enda på hovedgaten Atatürk Caddesi. Mer spennende er det langs Cumhuriyet Caddesi, en annen hovedgate som omkranser Kaleiçi. Her finner man det gamle klokketårnet og den 38 meterne høya Yivli Minaret, byens jærtegn, bygget av Sultan Alaeddin Keykubat. Byens marina er ganske liten, men svært idyllisk og her ligger utfluktsbåtene klart hvis man skulle ha lyst til en tur ut på havet.
Basaren: Like overfor, på den andre siden av Cumhuriyet Caddesi, ligger Antalyas basar. Den er ikke særlig stor, men med den lange gågata ved siden av giver det utmerket shoppingmuligheter. Basaren byr på de vanlige turisttingene, men beveger man seg inn i de små smug er det mange artige og annerledes butikker. Selvfølgelig kan man også her finne de obligatoriske gull og sølv butikker.
Antalya Museum: Da Antalya i forbindelse med 1. verdenskrig ble invadert av italienerne hadde okkupasjonsmakten i sinne å bortføre byens mange kulturskatter. Tyrkerne protesterte og italienerne gikk med til å samle alle gjenstander i en liten moske. Etter krigenes slutt hadde man slik en imponerende samling som omfattet gjenstander fra stort sett alle perioder, inklusive den romerske, bysantinske og Osmannske. Museet er for lengst rykket ut av den liten moskeen og befinner seg nå i mye større lokaler på Org. Kenan Evren Bulvari. Faktisk er Antalya Museum ett av Tyrkias største på over 7000 m2er.
Kursunlu: Ca. 12 KM fra byen viser et skilt mot Kursunlu fossen som ligger i en pen naturpark. Det er gode parkeringsmuligheter ved området og etter å ha betalt entre på ca. 10 kr. (halv pris for barn) er det adgang til den forholdsvis store parken. Skilt fører ned til parkens største attraksjon, fossen, men området er svært mer enn det. Følg de merket skiltene rundt i parken hvor det flere steder er laget små broer over den brusende elven. Det er masser av fisker og det skulle også være skilpadder, men dem så jeg ingen av. Naturen er vidunderlig pen og parken er stor nok til at man lengst vekk fra inngangen føler seg litt alene i verden. Unngå å komme i helgene, særlig på søndag, da de lokale nyter fridagene sine i parken. Et tips er å ta med drikkevarer hjemmefra, en brus koster 15-20 kr.. Er man til mer kultur og historie ligger ruinbyen Perge like i nærheten.
Vest for Antalya finner man den 3 KM-ene lange stranden, Konyaalti Plaji, en utmerket strand med sand/grus/småsteiner. Det er den stranden som er lettest å komme til, her kan man kjøpe forfriskninger og leie solstoler og og parasoller. Når det gjelder overnatting er det mange muligheter i Antalya. Prøv f.eks. i Kaleiçi, her ligger de mest sjarmerende små pensjonene i, oppført i de gamle restaurerte Osmannske hus.