Airbnb øker kraftig i Norge

Ny reisetrend har åpnet tusen Oslo-hjem

Oslo-beboere omfavner tjenesten Airbnb, der privatpersoner trygt kan leie ut, oppdage eller bestille overnattinger i hjem over hele verden. I mars registrerte Airbnb for første gang tusen private overnattingsteder i Oslo. Nå etterlyser de enda flere verter, for å møte den økende etterspørselen.

Det siste året har nesten fire ganger så mange av hovedstadens beboere åpnet hele eller deler av boligen sin for tilreisende, sammenliknet med året før. Alle med et ledig rom, eller leilighet, hus, hytte eller båt kan leie ut enkeltdager, helger eller uker, som et bidrag til privatøkonomien og for å treffe nye mennesker. Det var slik Anne Egeland tenkte da hun i forrige uke la ut overnattingssted nummer ett tusen i Oslo, et ledig rom hjemme på Ullern.

– Da yngste datteren til samboeren min flyttet ut hadde vi et ledig rom som vi vurderte å legge ut på Airbnb. Det var så enkelt at jeg tror alle kan klare det. Vi kan selv velge prisen og legge ut ledige overnattingsdager i kalenderen. Det er opp til oss å akseptere de henvendelsene som kommer. Det gir oss frihet til å velge når vi skal leie ut og hvem det passer å ha som gjester, sier Anne Egeland, verten til det 1000. overnattingstilbudet på Airbnb i Oslo.

Bare gode erfaringer
Ingrid Marie Finstad har hatt erfaring med å leie ut og bli kjent med fremmede i sin egen leilighet på Tøyen siden august 2013. Da den faste leieboeren flyttet ut bestemte Ingrid seg for å prøve Airbnb, slik at hun kunne ha hele leiligheten mer for seg selv, men fremdeles få inn samme inntekt. Hun har bare positive erfaringer og alle som har vært på besøk har vært hyggelige og ordentlige folk. Gjestene har variert mellom turister på jakt etter norsk metal-musikk til jobbreisende, som en flykaptein med base i Rygge. Ingrid leier stort sett ut et ledig rom til en eller to personer, men av og til også hele leiligheten.

– I den første tiden gikk det mer eller mindre opp i opp. Den aller første måneden fikk jeg inn mye mindre enn ved å ha fast leieboer, men så ble det mer for hver måned. Nå kan jeg på en god måned tjene godt over leien fra en leieboer. I snitt leier jeg ut ti netter i måneden, sier Airbnb-husvert Ingrid Marie Finstad.
– Jeg møter mange hyggelig mennesker ved å leie ut på Airbnb og får nye verdifulle bekjentskap rundt i verden. Det er en slags kulturutveksling, med spontane middager sammen med fremmede på kjøkkenet, fullfører Ingrid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

airbnb

Behov for flere husverter
Helt siden starten i 2008 har nordmenn brukt Airbnb til å finne leiligheter, hus, slott, trehytter, husbåter og andre rimelige eller unike overnattingssteder. Det er mer enn fem ganger så mange Oslo-beboere som reiste utenlands med Airbnb det siste året, sammenliknet med foregående periode. Også økningen av reisende som kommer til Oslo og bor gjennom Airbnb er kraftig. Airbnb mener at etterspørselen etter overnattingssteder i Oslo er større enn tilbudet.

– Oslo er en populær turistdestinasjon. Det siste året har det bodd fire ganger så mange gjester i Oslo gjennom Airbnb enn foregående periode. For å dekkede den økende etterspørselen er det et stort behov for flere verter. Jeg tror nye brukere vil leie ut et rom, leilighet, hus eller feriested når de ser hvilke muligheter Airbnb gir, sier Aja Guldhammer, nordisk sjef for Airbnb.

Kommer bydelene til gode
Airbnb fremhever også at de som bor gjennom Airbnb ofte blir lengre og legger igjen mer av reisebudsjettet i den bydelen de bor i, i følge studier av reisende i New York, San Fransisco, Amsterdam, Berlin, Barcelona, Paris, London, Edinburgh og Sydney.

– Våre undersøkelser viser at reisende med Airbnb bor i flere dager og legger igjen mer penger, i et større mangfold av nabolag, i byene de besøker. 76 prosent av eiendommene i disse byene er utenfor de største hotelldistriktene. Airbnb-gjester legger igjen halvparten av reisepengene i nabolaget de bor i, sier Aja Guldhammer, nordisk sjef for Airbnb.

Oslo er en av Europas mest gjestfrie byer
Oslo er den mest populære norske destinasjonen for brukere av Airbnb, og den som øker mest. En av årsakene til den gode veksten kan være at besøkende finner hovedstaden som en gjestfri by. Oslo er eneste nordiske by i Airbnbs kåring av Europas ti mest gjestfrie byer (fra september 2013). Grunnlaget er basert blant annet på tilbakemeldinger fra overnattingsgjester og hvordan vertene oppleves.

Norske tall, per mars 2014

 • Oslo har akkurat passert 1000 registrerte utleiesteder på Airbnb. Det er en økning på 289% det siste året.
 • Økningen av reisende fra Oslo som bruker Airbnb er på hele 423% de siste 12 måneder, mot samme foregående periode.
 • Økningen av besøkende som overnatter gjennom Airbnb i Oslo er på hele 328% det siste året, mot samme foregående periode.
 • De mest populære reisedestinasjonene på Airbnb i Norge er Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø, i tillegg til hytter rundt i landet.
 • Nordmenns topp fem reisedestinasjoner på Airbnb er New York, Barcelona, Paris, Berlin og London.
 • Oslo er eneste nordiske by i Airbnbs kåring av Europas ti mest gjestfrie byer (fra september 2013).

Fakta

 • Flere enn 11 millioner gjester har siden oppstarten i 2008 benyttet seg av Airbnb til å finne overnatting et sted i verden.
 • På Airbnb finner du mer enn 600 000 utleiesteder i 34 000 byer i 192 land.
 • Utleiere på Airbnb er vanlige mennesker som leier ut et ledig rom, en hel leilighet, et hus, en hytte, en båt, et telt eller annen eksotisk eller spennende overnattingsmulighet.
 • Airbnb har 24-timers kundeservice i hele verden for å hjelpe både verter og gjester.
 • Airbnb tilbyr en sikker betalingsplattform der alle betalinger går gjennom Airbnbs nettside.
 • Airbnb har utført studier om økonomisk innvirkning i store byer, som viser at reisende med Airbnb blir boende i flere dager og legger igjen mer penger.
 • Start reisen eller utleien på www.airbnb.no eller last ned app fra App Store eller Google Play.