Agadir ligger bare 5 timers flyvning fra Danmark, men likevel kommer man til en helt annen verden. Selv om byen på mange områder er lagt an på turisme, er den heldigvis stor nok til at den lokale atmosfæren fremdeles er til stede. Den sterke franske innflytelsen sees tydelig i Marokko, det var i 1912 at landet kom under fransk overherredømme, og først i 1956 kunne Marokko igjen erklære seg for selvstendig. I 1961 kommer Kong Hassan til makten etter hans faders død, til stor overraskelse, ikke minst for ham selv, kommer han riktig dårlig ut av det valget han selv hadde skrevet ud i 1963. Kongen oppløste parlamentet og var nå eneveldig hersker. Handlingen hans var selvfølgelig svært upopulær, men gjennom årene er respekten for personen hans steget enormt på tross av stigende arbeidsløshet og lav levestandard. Til stor sorg for Marrokanerene dør Kong Hassan i 1999 og plassen hans overtas av sønnen Mohammed, som straks tar fatt på landets menneskerettigheter og kvinnenes innflytelse i det Marrokanske samfunnet. Sterke islamistiske krefter har gjort arbeidet vanskelig for den nye kongen, så inntil de store reformene er gjennomført, er Marokko fremdeles et svært annerledes land å besøke. Søk bare vekk fra turistområdene og ut på landet, hvor man i tilgift er fri for påtrengende selgere og skyhøye priser.
Agadir er landets største ferieby og samtidig en svært atypisk Marrokansk by. Den obligatoriske medinaen, som man ser i de fleste byene, forsvant ved det store jordskjelvet i 1960 som drepte omkring 15000 mennesker. Til gjengjeld består Agadir av brede bulevarder etter fransk oppskrift. Det bor ca. 600000 mennesker i Agadir som er splittet i flere bydeler. Den store turistkonsentrasjonen finnes primær langs strandpromenaden og den paralellet gate bak ved, Bulevard de 20 Aout. Begge steder finnes stripevis av butikker, restauranter og små kafeer blandet med større hotell som hører til i den dyre enden. Området her er blottet for lokalstemning og atmosfære men er som feriested OK. Agadirs strand er en lang, bred sandstrand av fin kvalitet. Det er ikke snakk om en paradisstrand, men noe som minner om vesterhavet vårt. Det er leie av solstoler og parasoller og mulighet for å dyrke vannsport.
Den brede og svært trafikkerte Boulevard Mohammed skiller det litt penere turistområdet med et knapp så eksklusivt område med hotell og lokalt byliv langs Avenue Hassan. Ønsker man en ferie i fred og ro er det absolutt ikke her man skal velge å bo, som er mye trafikk og støy, men til gjengjeld kan man få seg en liten dose Marrokansk atmosfære. Langs Avenue Hassan ligger butikker, banker, mindre hotell og de franskinspirerte Salon de The. I den nordlige enden av gaten ligger både bysenteret, som virker noe forlatt, og Uniprix, en stor butikk med matvare, tøy, suvenirer osv.. Her er faste lave priser på varene og ingen påtrengende selgere, en sjeldenhet i Agadir. Omtrent midt på Avenue Hassan ligger Passage Ait Souss med suvenirbutikker, kafeer, restauranter og det utmerket bymuseum som har åpent fra 10.00-19.00. Entre 10 dirham.
Passage Ait Souss knytter Avenue Hassan med Boulevard Mohammed og turistområdet med den lange stranden. Nord for området omkring Avenue Hassan ligger bydelen Talborjt, et hyggelig sted hvor man kan nyte den lokale stemningen. Prisene er i bunn og omkring plassen Lachen Tamri finnes glimrende lokale restauranter. I Talborjt finner man Ensemble Artisaral med lokalt kunsthåndverk, et fint sted å gå hen hvis man vil ha faste priser på varene uten påtrengende selgere i hælene. Et par flott moskeer, bl.a. store moske, ligger også i bydelen.
Agadirs absolutte perle er uten diskusjon byens souk, det lokale markedet. Det er gjemt litt av veien for enden av Avenue Abderrahim, men innenfor hersker en herlig stemning blant de handlende. Souken er temmelig stor og det er ikke småting man kan kjøpe her: frukt/grønt, lær, krydder, kjøtt, suvenirer, keramikk osv. osv.. Det er mye gang i handelen i helgen, mens det er lukket på mandag. Det prutes om prisen på de fleste varene, likevel ikke på grønnsaker som normalt har faste priser, men det er svært billig, vi kjøpte en ryggsekk fylt med de lekreste appelsinene og kom av med omkring fem kr.. Ved inngangen til markedet, tilbyr unge menn seg som guider, og følger etter en uansett om man vil ha det eller ikke, men de gir som regel rask opp når man ignorerer dem.
Agadirs eneste historiske monument er kashbaen som ligger på et lite fjell nord for byen. Det ble bygget i 1540 og her oppe fra er det en fin utsikt over Agadir. Neden for fjellet ligger havnen som primært er kjent for sardinfiskerne sine. Beveger man seg rundt i turistområdet kan Agadir være en dyr by å leve i, både i butikker og på restauranter er prisene forholdsvis høye, søk vekk fra turistområdet hvis du vil ha en skikkelig pris på varene.
OVERNATTING
Agadir har overnattingsmuligheter for enhver pengepung, de store og dyre hotellene ligger langs stranden, her finnes ofte mange fasiliteter og flere av hotellene er store som byer. Servicenivået er generell høyt i Marokko og de mindre stedene svært familiært. De billigere byhotellene ligger langs Avenue Hassan, mens man skal til de lokale bydelene, som f.eks. Talborjt, for å finne den mest enkle innkvarteringen.
TRANSPORT
Man kommer raskest og lettest rundt i Agadir med de små oransje petit-taxiene som kjører innenfor byområdet. En tur koster 5-10 dirham. Skal man ut av byen bli tatt en grand-taxi, som regel hvite mercedeser. Disse biler har ikke fast priserm så den skal bli avtalt på forhånd. Den store taxiholdeplassen ligger i den sørlige enden av Avenue Hassan, men man kan lett fange en på gaten, som er masser av taxier i byen. Agadir har også lokalbusser, busstasjonen kan bli funnet på Rue d Oujda, ikke langt fra taxiholdeplassen. Langturbussene holder ved plassen Lachen Tamri i bydelen Talborjt hvor også billettkontorene finnes. CTM og Supratours er et par av de store selskapene som kjører til bl.a. Marrakech og Essaouira. Bussene er komfortable og har ofte aircondition. Fra byen Inez-gane sør for Agadir er det flere bussruter enn fra Agadir. Tourbyrå finnes også, liksom de fleste hotellene vil kunne være behjelpelige med å arrangere utflukter.
MAT & DRIKKE
Maten i Marokko er typisk nordafrikansk, cous cous er nærest en nasjonalspise som fås i utallige variasjoner. Også rett Tajine, kalt opp etter de spesielle pyramideformete leirebeholderne, sees ofte. Krydder som spisskummen, mynte og koriander blir brukt svært. Det Marrokanske kjøkkenet er spennende og varierte, men vil man helst holde seg til europeisk mat, bli funnet en del franske restauranter i byen. Prisene på restaurantene er høye i turistområdet, en hovedrett koster fra ca. 70 kr. og oppover. Omkring plassen Lachen Tamri i bydelen Talborjt, finnes gode lokale restauranter med mat fra ca. 20 kr.. Pizza Hut og McDonalds ligger begge på strandpromenaden. Vær oppmerksom på at det ikke serveres alkohol på de små lokale restaurantene. Et par gode restauranter:
Johara: Veldig hyggelig restaurant i Marrokansk stil på Bulevard de 20 Aout, her sitter man nesten på gulvet og spiser. Restauranten ligner noe fra 1001 natts eventyr, og tjenerne har på fine Marrokanske drakter. Prisene ligger i den dyrere enden og maten er Marrokansk.
Golden Gate: Penere turistrestaurant med bred meny, her får både lokale og utenlandske retter. Forholdsvis dyrt sted. Underholdning hver kveld. Ligger på Bulevard de 20 Aout.
I Agadir ligger en del kafeer, de såkalte Salon de The, som franskmennene innførte. Her fås te og kaffe, men det mest spennende er nok de utallige fargestrålende kakene man kan kjøpe. Vi prøvde et par stykker og generell er de svært søte, men smakte glimrende. På kafeene er det også mulighet for å kjøpe ferskpresset juice, det smaker fremragende.
STRENDER
Stranden i Agadir er som nevnt bred og her er det god plass. Det er mange mennesker omkring sentrum, hvor de lokale unge bruker stranden som fotballbane. Mot sør er det bedre plass og mer uforstyrret, særlig i de små privatene skjermet områder hvor man kan leie solsenger og parasoller. Det er forholdsvis dyr, ca. 60-80 dirham for 2 solsenger med parasoll. Nord for Agadir, langs veien til Essaouira, er det flere steder utmerket strandavsnitt. Det kan også bli campet på noen av disse strendene. Det er forbudt å være toppløs på den offentlige stranden, men det aksepteres på de private strandavsnittene og på hotellene.
AKTIVITETER/FORLYSTELSER
Bird Valley: Fuglepark som strekker seg fra stranden til Avenue Hassan. Har også et par andre dyr og en lekeplass. Et utmerket sted for barn. Entre: Voksenene 10 dirham/barn 5 dirham.
Vannsport: På strandens sørlige del ved Agadir Beach Club og Private Beach kan man prøve windsurfing og vannscooter.
Ridning: På dromedar eller hest kan bli prøvd på Ranch Pyramids ca. 20 KM sør for Agadir. 2 timer koster ca. 200 dirham.
Fotball: Agadirs fotballag heter Hassania Agadir og spiller i 1. divisjon. Det er kamp annen hver søndag kl. 15.00 på stadion midt i byen. Inngang fra både Avenue Hassan og Boulevard Mohammed.
Tennis: Stort tennisanlegg midt i byen, inngang fra Boulevard Mohammed like overfor Hotel Anezi.
Golf: Det ligger flere golfbaner i området, den nyeste og flotteste er Golf du Soleil, en 27 hulls bane som skulle være glimrende.
Utflukter
SØR FOR AGADIR OG ANTIATLASFJELLENE
Mot sør finnes flere interessante utfluktsmuligheter. Ca. 20 KM fra Agadir ligger Sous-Massa Nationalpark. Et særpreget område som er hjemsted for mange subtropiske fugler, bl.a. flamingoen som jeg like kunne ane i det fjerne. Er man fugleinteressert skal man nok ha med en kikkert. Landskapet her er avvekslende, skogen og det ørkenlignende sanddynelandskapet ligger ut til havet og elven Sous’ utmunning. Her er temmelig øde og flere steder ligner parken en stor sump. Fra parkens ranch (Ranch Pyramids) kan man ta en tur på hester- eller drommedarryg ut i den pene naturen, det koster ca. 200 dirham for to timer. Området byr også på ett av kongens mange palass.
Lengre mot sør, ca. 70 KM fra Agadir, ligger berberbyen Tiznit. Berberne er dyktige håndverkere og i Tiznit kan man kjøpe svært flott sølvarbeid til fordelaktige priser. Man kan ikke si at Tiznit er en pen by, men her kan man snuse litt Marrokansk/inn berbisk atmosfære i de små gatene. Har man god tid og kan greie en lang kjøretur er Antiatlasfjellene en fantastisk opplevelse. Marokko er et utrolig pent land og det overrasket meg hvor avvekslende naturen er. Omkring byen Tafraoute veksles det mellom høye fjell, pene oaser og klippeformasjoner som leder tankene hen på Grand Canyon. På turen gjennom fjell og daler kan man være heldig å støte på en nomadeflokk med sine mange dyr. Ta med en varm genser hvis du begir opp deg i fjellene, her er bare 8°- 10° C i vintermånedene.
ESSAOUIRA
Essaouira ligger 180 KM nord for Agadir og har en deilig slappet av atmosfære. Byen er mest kjent som hippienes og backpackene foretrukkene sted i Marokko. Hippiene dukket opp i 1960-tallet da sangeren Jimi Hendrix kom til Essaouira og han forelsket seg i både byen og den særpregete Gnoua-musikken. Musikken stammer opprinnelig fra Mali, men ble brakt til byen et par hundre år tidligere av slavene. Nærværet av Hendrix fikk mange hippier til å valfarte til byen som den dagen i dag oser av avslappethet og alternativ livsstil, ikke minst pga. den årlige Gnoua-festivalen, som tiltrekker tusen av besøkender fra hele verden. Andre kunstnere har gjennom årene bosatt seg i byen pga. det spesielle lyset som skulle være her. Essaouira er en forholdsvis stor by med 60000 innbyggere og er ikke så mye annerledes enn man ellers ser det på de kantene, det er i medinaen byen har sjarmen sin.
Essaouira, som opprinnelig het Mogador, ble grunnlagt av Sultan Sidi Mohammed i 1700-tallet, men det var portugiserne som bygget de store forsvarsmurene et par hundre år tidligere. Senere flyttet mange av Marokkos jøder til byen og kvarterene sine, Mellah, finnes fremdeles selv om det er smått med jøder i byen i dag. Medinaen er et virvar av kronglete små gater med stripevis butikker, hotell, restauranter, galleri osv.. Ut mot havnen ligger en masse boder som selger nyfanget fisker som grilles og spises på stedet, her er en herlig duft, ihvertfall hvis man som jeg liker fisker. Det er også her man finner La Scala, en portugisisk bastion hvorfra man har en storslått utsikt over kysten og det frådende havet. Byen har en utmerket strand like sør for medinaen, her møtes mange surfere for å utfordre atlantens store bølger. Essaouira har forbausende få turister, det er en skjønn by med sin helt eget stemning og atmosfære. Det er masser av billige innkvarteringsmuligheter i medinaen og prisnivået på byens enkle spisesteder kan neppe velte feriebudsjettet. Essaouira har bussforbindelse til Agadir, Marrakech og Casablanca.
Været
Agadir ligger på høyde med kanariøerne og er et typisk vinterreisemål, likevel er været langt mer ustabilt. Her kan være 25° og sol den ene dagen og 14° og regn den nesten. Normaltemperaturen ligger på 17°- 22° om dagen, men om natten kan det bli temmelig kaldt ca. 7°- 11°. Så snart som solen er gått ned, faller temperaturen lynhurtig.
HØYESTE GJENNOMSNITTLIGE TEMPERATURER OG SOLTIMER:
Jan | Feb | Mar | Apr | Mai | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |
Dag | 20° | 22° | 23° | 24° | 25° | 28° | 30° | 32° | 28° | 26° | 24° | 22° |
Natt | 7° | 10° | 11° | 13° | 14° | 18° | 19° | 18° | 17° | 16° | 12° | 10° |
Soltimer | 5 | 5 | 6 | 7 | 7 | 9 | 10 | 10 | 9 | 7 | 6 | 5 |
Fakta
Religion: Muslimer
Innbyggertall: ca. 28 millioner
Hovedstad: Rabatt
Valuta: Dirham (100 dirham ca.75 kr.). Se aktuell kurs her. Lukket valuta, må ikke inn- og utført. ta med US Dollars eller Euro til veksling. Danske kroner kan også bli brukt. Banker og kontantautomater finnes i byene.
Veien til Agadir: Flere danske reisebyrå har charterreiser til Agadir i vinterperioden. British Airways har en rute fra London til Agadir.
Flytid: ca. 4 T-er. 30 min.
Lufthavn: Nyere flyplass, ikke særlig stort og dårlige venteareal. Begrenset innkjøpsmuligheter.
Tidsforskjell: Sommer -1 time/Vinter – 1 time
Turistspråk: Først og fremst fransk, deretter tysk. Forbløffende få taler engelsk.
Øvrig: Vær oppmerksom på at det ofte tar lang tid å komme gjennom passkontrollen. 1-2 timer er ikke ualminnelig. Det er normalt ikke nødvendig med vaksinasjoner til Agadir men skal man oppholde seg lengre tid under primitive forhold er det en god ide å kontakte Statens Seruminstitut (se linker her på siden) eller Rigshospitalets reiseafdeling i god tid innen avreise.