Aarhus, min favorittby

Med sterk konkurranse fra Aalborg og København, må jeg si at Aarhus er min favorittby i Danmark. Joda, København er større, har flere attraksjoner, større uteliv og noe bedre shopping. Aalborg på sin side klarer på en merkelig måte å gi en god storbyfølelse, i en liten bys innpakning. (Finn hotell her)

Aarhus derimot, har nok av attraksjoner til å rekke minst en uke, et sjarmerende og livlig sentrum og et vell av gode spisesteder. Shoppingen står heller ikke tilbake for andre Skandinaviske byer – Aarhus er faktisk kåret til Skandinavias beste shoppingby! Men det som virkelig får det til å vippe i Aarhus’ favør, for mitt vedkommende, er den gode følelsen byen gir. Gågatene, Latinerkvartalet, kanalen med de gode spisestedene, de mange grønne lungene… «Godfølelsen» kommer for min del ved Ring 2 og varer helt til den krysses på vei ut av byen igjen 🙂

aarhus_9077

Kos i Aarhus: Kanalen er obligatorisk! Mange gode serveringssteder og god stemning!

Langhelg i Aarhus – dette bør dere se!

Rekken av attraksjoner i Aarhus er lang, så jeg skal spare dere for den fullstendige listen (den kan for øvrig leses på den ultimate Aarhus-oversikten på Danmarkstur.no: Aarhus). I stedet trekker jeg frem det jeg mener man bør få med seg i løpet av en langhelg i Jyllands «hovedstad».

ARoS – kunstmuseet ARoS er ett av Nord-Europas største og viden kjent for sine omfattende skiftende utstillinger og kunstelskere fra hele Europa reiser til Aarhus for å besøke museet. Men sørg for å få med dere den faste utstillingen også – den gir blant annet en ypperlig gjennomgang av kunstens utvikling de siste århundrene, frem til dagens samtidskunst.

Bakeriet på Den Gamle By: Levendegjøringen gjør museeet spennende - og kakene smaker godt!

Bakeriet på Den Gamle By: Levendegjøringen gjør museeet spennende – og kakene smaker godt!

Den Gamle By – Verdens første bymuseum er stadig i utvikling. Blant de mange gamle husene som viser hvordan danske byer så på 16, 17 og 1800-tallet, kan man nå også gå rundt i et 70-talls kvartal, komplett med butikker, kino og alt som hører med. Den Gamle By regnes for å være blant de ledende frilandsmuseer i verden og har tre stjerner i Michelin-guiden. Personlig synes jeg den store graden av levendegjøring av bymiljøet er det som får museet til virkelig å «skinne».

Botanisk Have – Et storbybesøk krever et parkbesøk, og blant de mange fine parkene i Aarhus anbefaler jeg Botanisk Have. Parken er hovedsakelig utformet som en engelsk landskapspark. Nørder vil nyte arboretet med den varierte samlingen av trær og busker, mens vi vanlige dødelige nyter en fantastisk fin park. Av beplantning anbefaler jeg Stenpartiet og Blomsterdalen. Væksthusene er i skrivende stund fremdeles under ombygging, men de bør også sees når de blir ferdige.

Tivoli Friheden – Aarhus’ eget tivoli har mer enn 40 forlystelser som står klare og venter på dere. I løpet av en kveld i tivoliet får dere behørig testet høydeskrekk, fartsfølelsen og evnen til å spise candy-floss. Så kan dere fyre opp laser-gunnerne og hive dere inn i kampen i laserhuset, eller kanskje roe ned med en teaterforestilling i tivolis eget teater?

Flere museer? – Moesgård Museum (lokalmuseum for Aarhus med stor etnografisk utstilling), Kvindemuseet, Besættelsesmuseet, Naturhistorisk Museum, Steno Museet… Og listen bare fortsetter. Følg lenken ovenfor til Danmarkstur.no og les om disse og flere museer.

En tur ut av Aarhus

Når dere først er i Aarhus, bør dere også ta turen ut av Aarhus. Litt forvirrende kanskje, men det er ikke så merkelig. Det ligger nemlig svært mange gode attraksjoner i området rundt. Her er noen av disse (alle nås på maks 1 time i bil):

Barokkslottet Clausholm Slot er ikke bare vakkert, det har også en spennende historie. Dronningen i husarrest, taket som falt ned over kongen og hans følge og er virkelig sørgeværelser hjemsøkt?

Herregården Gammel Estrup – Renessansebygningen huser Herregårdsmuseet, som viser hvordan livet ble levd på danske slott og herregårder. Det er ikke den sedvanlige museumsånden som hviler over Gammel Estrup, i praksis består museet av noen fantastisk restaurerte rom i forskjellige stilarter.

Djurs Sommerland – Danmarks største sommerland har et van(n)vittig utvalg av forlystelser. Badelandet er stort og «theme park»en er enda større. Se egen artikkel her

Ree Park Safari – Spennende dyrehage hvor dyrene stort sett går i store innhegninger med et miljø som ligger nært opp til deres naturlige levekår.

Skandinavisk Dyrepark – Som navnet sier er det våre lokale dyrearter som er representert i denne dyrehagen. Stor fin dyrehage, som ligger godt plassert i Djurslands grønne skoger…

Legoland – Det tar faktisk bare en time å kjøre til Legoland – parken som neppe trenger noen videre introduksjon.

shopping-i-aarhus_9346

Shopping i Aarhus: Mange spennende butikker og kjøpesentra i Aarhus. Salling er blant de som bør besøkes

Shopping og byens liv

Sentrum av Aarhus er akkurat passe stort, i den betydning at selv om man er på farten hele dagen, så kan man bruke bena som transportmiddel. Det gjør at man får sett mye av Aarhus på vei mellom attraksjonene, og man snuse litt på det gode bylivet. Og selvfølgelig man kan legge inn litt shopping på veien! Gågaten med sine store butikker og varehus er selvskreven, men legg også turen innom Latinerkvartalet hvor dere kan finne mange spennende gullkorn…

Spise i Aarhus

Det er mange spisesteder i Aarhus og danskene kan dette med god mat! Så selv om jeg ikke ønsker å gi noen direkte anbefalinger på hvilke restauranter dere bør velge, kan dere med trygghet gå til kanalen eller Latinerkvartalet – der finner dere mange gode spisesteder og prisnivået er ikke ille sammenlignet med det norske.

Reise til Aarhus – vi velger danskebåten!

Enkleste reisemåte til Aarhus er med danskebåten, og mulighetene er mange. Danskebåtene fra Oslo, Langesund, Larvik, Kristiansand, Stavanger eller Bergen «lander» alle i Hirtshals eller Frederikshavn (med unntak av DFDS’ som seiler mellom Oslo og København). Så uansett hvilke danskebåt som velges, er kjøreturen ned til Aarhus ca 1 time og 50 minutter.

Alternativet til danskebåten er å reise med fly. Nå går det dessverre ikke noen direkteflyvninger fra Norge til Aarhus, så flyturen må gå via København.