Å spise og drikke i Italia

Pasta og pizza er en hit til en hver barnefamilie, men det italienske kjøkkenet byr på mange flere retter. En tomatsalat krever for eksempel tykke skiver av bøffelmozzarella, og hvem elsker ikke en full gryte med risotto på en kald vinterdag. Vi støter ofte på det italienske kjøkkenet i Norge, men det smaker nå en gang best i Italia.

Kaffe og så er vi i gang

Italienerne begynner dagen sin med et stykke bakverk ledsaget av en kopp rykende varm, italiensk kaffe eller en cappuccino. Italiensk kaffe er så mye mer enn det, men til frokost skal det være enkelt. Lunsjen består ofte av en ristet ciabatta. Det kalles også panini. Ettermiddagen i solen nytes med en is eller en sorbet, som Italia er så berømt for. Appetitten spares imidlertid til den sene middagen. Middagen, som er dagens kulinariske høydepunkt, består alltid av flere retter.

Middagen er omfattende

Før middagen innledes, stimuleres appetitten med en aperitivi. Det kan være et glass spumante eller en gin og tonic. Ofte settes det også oliven og grisini på bordet eller brød samt en skål olivenolje til å dyppe brødet i. Typiske forretter er ristet brøt med tomat og olivenolje, også kalt bruschetta, supertynne skiver av storfekjøtt i vinedikk, kalt carpaccio, eller lufttørket skinke fra Parma eller San Danielle.

Tidligere var pasta en forrett, men i dag spises pasta ofte som hovedrett. Det kan være i form av spaghetti, makaroni, gnocchi, penne eller farfalle, men alltid i selskap med en lekker fløte- eller tomatsaus. Hovedretten kan være fisk eller kjøtt. Klippfisker i tomatsaus, baccala, er en utsøkt spesialitet. Cantorni er tilbehør av enhver art, f.eks. grønnsaker som potet, squash, auberginer eller trøfler.

En grønn salat renser smaksløkene før det italienske aftensmåltidet beveger seg videre til frisk frukt. Frukt er ikke en erstatning for dessert, men en rett i seg selv. Dessert heter dolce, og det kan være tiramisu eller en av de mange søte tertene som italienerne er berømte for. Er det plass til det så er det nå at du skal bestille en kopp kaffe. Rund av måltidet med en fordøyelsesfremmende digestivi, for eksempel en sambuca, limoncello eller et glass grappa.

Italienske viner vinner fram

Italia produserer et vell av forskjellige viner og er ett av verdens største vinproduserende land. Italia står for omkring 25 % av alle verdens viner, og det er mange viner som er like interessante som Amerone, Ripasso, Barolo og Chianti som synes å være nordmenns favoritter. Italia byr også på hvitviner, roseviner, dessertviner samt de musserende vinene spumante og frizzante. De siste tredve årenes fokus på kvalitet mer enn kvantitet har gjort italienske vin uimotståelig.