Å REISE I FRANKRIKE

TIPS OG GODE RÅD
GUIDE: Gode generelle turistguides på Nettet
KORT: Slik finner du en presis lokalitet i Frankrike
LUKTET: Følg løpende med i det franske været
TOG: Bestill togbileter og planlegg togreisen din gjennom Frankrike
VALUTA: Finn rundt i kurser mellom kroner, franske francs og euro!
SPRÅK: Kan man reise i Frankrike uten å snakke fransk?
Gode generelle turistguides på Nettet
Du kjenner det godt; man har like plutselig bare lyst til å finne een eneste god guide, som kan forutse alle problemer og fortelle deg alt om hvordan ferien din i Frankrike skal bli planlagt. Slutt med å surfe i timevis, nå skal det være konkret (øhm, jammen du har jo frankofil?)! Jammen det blir et par gode generelle funnet guides av den slags på Nettet; det dreier seg ofte om webversjoner av allerede etablerte blir papir-guidet. Le Guide du Routard er det franske svaret på “Lonely Planet” og “Lets Tæl konseptet”, og er satt sammen av en lang serie lokale reiseguider spesielt beregnet for ryggsekkturister med et budsjett å holde seg til. De kjente veiviserne fra Michelin har også fått en Web-versjon, som tilbyr dynamisk rutelegning med hotell, restauranter og annen gjengs Michelin opplysning. Det meste er dessverre mot betaling. Club Bonjour France er dekknavnet for den franske turistforeningen. På dette nettverket av siter kan du hente en lang rekke praktiske opplysninger, du kan besøke de offisielle turistkontora i de forskjellige regionene osv. Tresors de France er et annet helt avsindig flott nettsted, som fungerer som en guide til monument, slott og interessante franske lokaliteter. Er bestemt verdt å besøke, uansett hvor du setter nesen henimot i Frankrike.
Slik finner du en presis lokalitet i Frankrike
Godt, nå vet du noenlunde hvilken region du skal besøke på ferien, men du kan altså bare ikke finne den sken … landsby i din gamle, slitte skoleatlas. Hva gjør man? Prøv å kaste et blikk på den effektive IsMap en flott kartografimaskin, hvor du kan finne presist den franske byen du leter etter og zoome inn og ut! Opprinnelig en geografisk søkemotor, men kan være til ganske praktisk bruk for den fortapte feriereisende. Alternativt, hvis du ikke har hell med dette mindre vidunderet, kan du jo også konsultere den praktiske og etter hvert legendariske amerikanske service MapQuest.

Følg med i det franske været på Nettet
Fransk meteorologisk institutt er ved å våkne opp, og begynner nå å bygge ut servicen sin på internett. Det har resultert i denne relativ brukbare webservicen, M?t?o France hvor du kan konsultere langtidsværvarsel, og følge været lokalt, region for region.
Bestill togbileter og planlegg togreisen din gjennom Frankrike
Tag med toget i Frankrig Nå er det ikke lengre så tåkete og risikabel en opplevelse å planlegge ferien sin i Frankrike med tog. Den store, tunge offentlige virksomhet per eksellense i Frankrike, SNCF Husk at det ofte er tillegg til reisene med det berømte TGV-toget (se illustrasjon), og at man helst skal ha bestilt plass med disse togene før avreisen. SNCF er også begynt å lansere en mengde rabatter, som skal gjøre det sjauere å ta toget. Spør derfor alltid datamaskinen din om du kan få 25 prosent rabatt (det heter prix d?couverte ); man kan likeså godt reise billig, ikke sant?
Få styr på reisevalutaen i Frankrike
Jammen … bruker franskmennene ikke denne hersens berømte euroen nå? Skal alle priser så bli omregnet til euro, og kan jeg godt la de gamle franske sedlene og mynter som onkel Jørgen hadde med hjem fra ferie i Alsace for et par år siden ligge i skuffen? Nix, franskmennene betaler stadig med den gode, gamle franske franc, inntil år 2002 (se for øvrig frankofil tema-side om Franskmennene og euroen Inntil da er det mulig å betale med euro med særlige sjekker, og med kredittkort, men mynter og sedler finner du ikke noen av. Men alle priser skal dessuten være skiltet i både francs og euro. Det er naturligvis noen fryktelig rot, ikke minst for franskmennenes selv. Heldigvis finnes det online serverer, som: Eurette det lynhurtig omregner mellom francs og euro. Og av de mer gammeldags slags finner du Les Changes med denne praktiske valutaomregner fra den store franske finansavisen Les=?chos kan du foreta prøvevekslinger mellom de fleste andre valutaene i Verden.
Kan man reise i Frankrike uten å snakke fransk?
Akk, det lar til å være ett av de helt store spørsmålene blant skandinaver som våger seg utenfor engelsktalende områder (hvorunder f.eks. Danmark da visst egentlig også må bli regnet i betraktning av våre gode engelskkunnskaper). På hotell og turistkontor samt andre steder hvor man er vant til å ha med turister å gjøre kan man saktens greie seg på engelsk. Men i restauranter og på en kafe … forge it (stort sett!), ihvertfall som en regel som så har sine tallrike unntak. Vi skandinaver, som kommer fra land, hvor man er vant til å høre engelsk på fjernsynet og på kinoen, hvor vi er vant til at det er noe nærmest umulig for fremmede å lære språkene våre, og viss språk jo ganske enkelt ligger nokså tett på det engelsken er ofte sjokkert over franskmennenes kritiske innstilling til engelsk som universelt språk. Men slik er det bare, og istedet for å finne franskmennene arrogante og avvisende, burde vi snarere føle oss særlig priviligert over å mestre to språk med så stor sikkerhet. Faktisk er de fleste franskmennene mest av alt flaue over sin ofte dårlige engelske aksent. Men konklusjonen må være: skal du finne vei, eller annet, så henvend deg til et yngre menneske, og tal langsomt, og vis at du ikke tar det som en selvfølge at den stakkars franskmannen skal kaste seg ut i et språk han mestrer dårlig for skylden din – og så i hans/hennes eget land! Les også artikkelen vår om det fransk språks utbredelse .

Leave a Reply

Your email address will not be published.