10 Tips for en perfekt tur til Paris

Det er vanskelig å ikke elske Paris, men det tar tid før man føler seg komfortabel. Følelsen av kulturkollisjon eller utmattelse gjør ting enda verre. Så, her har vi 10 måter å øke komforten. Når du planlegger en tur til Paris bør du legge til disse i listen over grunnleggende tips.

 1. Ta det rolig. Selv om det å stresse er veldig Parisisk, er det ikke parisisk å forte seg gjennom nytelser. Et vakkert øyeblikk, en drink, en utsikt; alt dette er best når man tar seg god tid til å nyte dem. Ro deg selv ned ved å avslutte hvert måltid med kaffe. Ikke en stor melkete drikk – en ekte parisisk cafè. Denne lille, delikate godbiten er det alle de lokale avslutter måltidene sine med. For å unngå koffein kan du bare spørre etter en déca (dey-kah).
 1. Du vil elske Paris´ bakerier og søtsaker. Så du må vite to viktige uttrykk. Den ene, à emporter(ah em-por-tay) betyr at du vil at bestillingen skal ”gå”. Den andre, sur place (sur-plass) betyr at du vil spise der. Travle servitører setter pris på dette, og det gjør også de andre i køen.
 1. Paris er en gammel by fylt med harde og ujevne overflater. Å gå er den bese måten å oppleve byen på. Så før du kommer burde du spandere en medisinsk pedikyr på deg selv. Du vil ikke angre, og du vil helt klart få bedre utholdenhet.
 1. Ha på deg leppestift! Ingenting får en jente til å føle seg bedre, og i Paris er det selvsikkerhet som gjelder.
 1. Vær oppmerksom på gangveien. Utenfor de store gatene er gangveiene veldig smale. Men pariserne forter seg langs fortauene mens de snakker i telefonen. Om solnedgangen eller et vindu tar oppmerksomhet din er det lett å plutselig stoppe opp. Da vil den travle pariseren bak deg løpe rett inn i deg. Bare vær oppmerksom på omgivelsene dine; da vil du unngå kollisjoner.

paris-359503_640

 1. Før du tar bilder på markeder, inne i butikker eller av mennesker, spør. Her gir loven mennesker spesielle bilderettigheter – og spesielt marketseiere kan lage kaos ut av det. Å spørre før du tar bilde av en søt hund, noe du fant på markedet eller en pen bloms er høflig. Det er ikke ofte folk sier nei om ikke barn er involvert. Og selv om de fleste har gitt opp smart telefoner, vil de fleste museer si nei til blitsfotografi. Om du prøver vil de sinte vaktene finne deg.
 1. Parisere sier pardon (“par-DON” . . . man uttaler nesten ikke n) i stedet for excusez-moi. For å nå døren på buss stoppet er dette ordet du trenger.
 1. Ikke overse uønsket oppmerksomhet på gatene, i parken eller trikken. Det sentrale Paris er trygt, men det er mange menn som går over grensen. Om du er på et travelt sted kan det hende andre ber dem om å slutte. Om ingen andre gjør det, si – direkte og bestemt – ”N’insistez pas!” (“Nan-SIS-tey-pah!”)
 1. Om du forlater stasjonen gjennom en dør, må du dytte døren (en tung metall dør markert med POUSSEZ i grønt), hold den åpen så den ikke treffer personen bak deg. Siden dørene er tunge er dette viktig. I en by avstemning sa Parisere at det at antallet dørholdere har minket viser at ”gode manerer begynner å forsvinne”.
 1. På caféer vil du føle deg bedre om du velger det rette bordet. Planlegger du ikke å spise? Ikke sett deg hvor det er gjort i stand til et måltid. (På lik måte burde du ikke sette deg ved et tomt bord for å bestille middag). Om du ikke har mye tid men bare vil ha en kaffe? Bestill stående ved baren. Du kan enkelt betale og gå, og du vil spare litt penger.

Paris_vue_d'ensemble_tour_Eiffel

Til sist, hvorfor kaste bort Paristuren med å stresse med suvenirer? Her er to perfekte sesong valg, både enkle å pakke, og de passer til alle aldre:

 • Tøft bestikk fra Sabre: lett som en fjær, sjarmerende og vaskemaskintrygt. Disse er perfekte Paris (piknik) suvenirer. Min favoritt er tertekutteren i paisley, men kanskje du liker te- eller kaffesjeer i polkadotter eller farget bomull. Den ”gammeldags stilen” har en spesielt fransk form.
  Kan fås i Sabre butikker på 4, rue dea Quatre Vents, i den 6. Arrondisse; 1 bis, rue Ravignan, i den 18.; og 9., rue Hoche, i Versailles.
 • Miel de Paris: Små, sjarmerende krukker med honning fra biene på toppen av Mairie i den 4. Arondisse og Ecole Militaire. Den siste ligger mot Eiffeltårnet som også vises på etiketten. I 2010 ble denne honningen som bokstavelig talt smaker som Paris kåret den beste i byen. Kan fås hos La Grande Epicerie, 38, rue de Sèvres, i den 7. Arrondisse.