10 gode råd om kredittkort når du er på reise

Det er vanskelig å klare seg på en utenlandsreise uten et kredittkort. Samme om man reiser for i jobben sin eller om man bare er på sommerferie trenger man kredittkort for å sikre at man alltid kan handle det man ønsker til enhver tid.

Selv om Visa, Mastercard og andre kort er vanlig å bruke så bruker mange ikke kortene like klokt og gjennomtenkt.

Reis aldri uten kort

Derfor får du her 10 gode råd til sommerferien med kredittkort i lommen. Les gjennom rådene og tenk på hvilke råd som passer for deg, hvilke råd du bør være ektra oppmerksom på når du er ute og reiser.

 • Ha med to forskjellige typer kredittkort på ferien (MasterCard/Visa). I noen land tar minibanker nemlig bare imot enten Visa eller MasterCard. Ofte ikke begge, og finn reisekort som passer nettopp deg, du kan ha forskjellig behov fra andre.
 • Velg alltid den lokale valutaen, når du hever penger eller betaler med bankkortet ditt, slik sparer du deg for overraskende vekslingsgebyrer som eieren av automaten kan sette størrelsen på selv. Deter stor forskejll i gebyrene og vekslingskursen de forskjellige eierne av automater tar.
 • Hold bankkort fysisk adskilt. F.eks. kan man kan ha ett kort i håndbagasjen og et annet i kofferten når dere reiser. Legg gjerne kortene i hotellets safety boks, når dere er fremme. På den måten sikrer dere dere i tilfelle av tyveri, eller at et av kortene blir tapt.
 • Betal flybilletter med det kortet som har det beste reiseforsikringen. Kortets forsikring vil dekke det som kan oppstå, som flyselskapets ansvarsforsikring ikke dekker f.eks. ved uforutsette hendelser.
 • Bruk kredittkort til å betale for hotell og billeie. De vil nemlig ofte reservere et depositum på kontoen din. Og det kan gå flere dager, før depositumet blir gjeninnsatt på kontoen.
 • Skulle du miste eller bli frastjålet kortet ditt så ring kortutstederen og få sperret kortet slik at ikke uvedkommende får brukt det. Hvis du ringer og melder ifra så minsker du risken for at du må stå til ansvar ved evt. misbruk.
 • Legg betalingsinformasjonene dine i en betalingapp, som er relevante for ferien din.
 • Husk å godkjenne betalinger og å betale regninger før du reiser på ferie. Da slipper du overraskelser og purringer, kanskje inkasso på ubetalte regninger.
 • Ta alltid din BankID med slik at du har mulighet for å sjekke kontoen din uansett hvor du befinner deg i verden. Så kan du også betale glemte regninger samme hvor du befinner deg hen i verden.
 • Ta et bilde av reiseforsikringsbeviset ditt, som viser polisenummer og kontaktinformasjoner. Husk å ha forsikringbeviset i håndbagasjen din, og en kopi av det i minisafen på hotellet.
 • Bruk kredittkort hvis du vil bestille en restplass online. Det er den mest sikre måten å betale på.

Når du er vel hjemme igjen fra reisen din så bør du gå igjennom alle transaksjoner som er gjort på kortet i den perioden du har vært ute og reist. Vent en uke med å sjekke så får du også med det som blir trukket i etterkant. Hvis du ser mistenkelige transaksjoner du ikke kjenner igjen så bør du sjekke med kortutstederen om hva transaksjonen virkelig gjelder.

Noen steder i utlandet kan man også bli førsøkt svindlet, det gjelder f.eks. hvis man er på restaurant og kelneren påstår at han må ta med seg kortet ditt for å gjennomføre betalingen. Gi aldri fra deg kortet ditt til ukjente, de kan notere seg kortdata og bruke kortet ikke før mange måneder eller år etter at de tok dataen. Slik blir det vanskeligere å finne ut hvem som faktisk har stjålet kortinfoen.