Driks og tips i USA

 • Restaurant: 15-20 prosent.
 • Bar: 10-15 prosent.
 • Kafé: Hvis det er selvbetjening bør du runde opp eller legge igjen småpenger. Ellers gjelder det samme som på bar.
 • Pikkolo: 2-5 dollar.
 • Stuepike: 1-5 dollar pr. natt. Beløpet er avhengig av hvor stort rommet er, lengden på oppholdet og standarden på hotellet.
 • Taxi: Rundt 15 prosent, eventuelt runde opp. I tillegg 1 dollar pr. kolli bagasje.

USA er ett av de landene hvor tips virkelig bør regnes inn som en del av feriebudsjettet på forhånd. For her forventes det stort sett alle steder. Derfor er det også en veldig god idé hele tiden å sørge for å ha en del små dollarsedler på seg.

På restaurant bør man gi mellom 15 og 20 % i driks, og det vil bli oppfattet nokså uhøflig hvis man ikke gir tips i det hele tatt. På bar bør man gi 10-15 %, og det samme gjelder på kaféer med mindre det er selvbetjening, da runder man opp eller legger igjen noen småpenger.

Tips er viktig i USA

Tips er viktig i USA

På hotellet bør pikkoloen ha mellom to og fem dollar, mens stuepiken bør få mellom en og fem dollar per natt avhengig av hvor stort rommet er, hvor langt oppholdet er og hvor høy hotellets standard er. Jo større rom og jo dyrere hotell, jo mere driks.

Tar du en Yellow Cab så vil sjåføren nok forvente å få omkring 15 % i tips samt en dollar per bagasje du har med.

———

USA har en utpreget tipskultur, hvor du forventes å gi minst 15 prosent i tips på restaurantregningen.

——–

 • Stuepiken: 2-3 US dollar (10,77-17,70 kr.) pr. natt og opp til 5 amerikanske dollar (27,00 kr.) på et luksushotell.
 • Pikkoloen: 1-2 amerikanske dollar (5,38-10,77 kr.) pr. stk. bagasje – litt mer hvis den er tung.
 • Kelnere: Ansatt på restauranter forventer tips. Gir du 10 prosent av regningsbeløpet uttrykker du misnøye med servering/mat, med 15 prosent viser du at alt var okay, 20 prosent betyr “utmerket”, og 25 prosent er takken for en enestående serviceopplevelse. I de fleste storbyene oppfattes 20 prosent som “good tips”.

 

 • Taxi: 10-15 prosent av beløpet – alt etter service.
 • Frisøren: 5-10 dollar (26,95-53,85 kr.).
 • Kommentar: I visse stater er det tillatt å betale tjenere en timelønn på mindre enn 3 amerikanske dollar. Derfor er tips en vesentlig del av lønnen.

Ofte legges det automatisk et tillegg på 25 prosent på regningen hvis det er flere enn seks personer i selskapet. På hurtigmatrestauranter hvor det er selvbetjening gis det normalt ikke tips – selv om de unge bak disken gjerne tar imot.

—-

Generelt sett er tips – “tip” på engelsk – gitt til en person som utfører en god service. Driksen kommer i tillegg til regningen. I noen situasjoner er tips så vanlig at hvis du ikke gir noe vil folk rynke på nesen. Derfor bør man vurdere å gjøre tips obligatorisk i visse situasjoner når man er i USA.

Vanligvis kan tipsen variere mellom 15 % til 20 % av regningens beløp, eller det kan være et fast beløp som er nær en passende prosent. Det avhenger alltid av hvilken situasjon og hvilket sted man er på.

Du kan bli overrasket over å vite at kelnere på restauranter typisk blir betalt mye mindre enn den minimum føderale lønnen ligger på, ofte bare 25-30 kr. i timen. Det er fordi de forventes å få tips fra kundene. Derfor må du sørge for å tippe godt når du besøker en restaurant. Noen steder, når du mottar regningen, tas driksen automatisk i beløpet. På kvitteringer går tips oftest som betegnelsen “Gratuity”. Andre ganger spør kredittkortmaskinen om hvor mange % tips du vil gi, og oftest ligger mulighetene på 10 %, 15 % eller 20 %.

Du kan enten ta med tipsen i kredittkortbetaling eller betale driks ved siden av regningen i kontanter.

Merk at mange indiske restauranteiere ikke gir tips til kelnerne deres når du tar den med i kredittkortbetalingen. Derfor er det mye bedre å tipse med kontanter.Dessuten pleier man også å tipse taxisjåfører da de oftest hjelper med å laste og losse bagasjen din. På hotellet pleier man også å gi 1-2 til dørvakter eller den personen som håndtere bagasjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *